Hoppa till innehåll

Blood Flow Restriction Training

Blood Flow Restriction Training, även förkortat BFR, är en typ av träningsmetod där man med hjälp av en blodtrycksmanschett stoppar det venösa återflödet och begränsar det arteriella inflödet av blod under träning och rehabilitering med låg belastning. Detta skapar då en ökad metabolisk stress i den tränande muskulaturen vilket liknar responsen som sker vid träning på hög belastning. BFR tillåter att träna på belastningar upp till 50% 1RM och få en respons som liknar den vid belastningar över 60–70% 1RM.

mixed-Cuffs-Fit-Manometer-small-size

Exempel på BFR-system: Detta från https://fitcuffs.dk/

Detta kan i sin tur fungera som ett steg i en rehabilitering där högre belastning inte kan användas, tex efter operation, ledskada eller fraktur.(1) Man har i studier sett en markant snabbare återuppbyggnad av både muskelvolym och styrka efter korsbandsrekonstruktion, vid rehabilitering vid knäledsartros och även vid benskörhet, i jämförelse med sedvanlig rehabilitering där BFR inte används. (2,3) Det mest pekar dock på att effekterna av BFR kan appliceras på andra typer av besvär där man av någon anledning ej kan belasta med högre belastning men specifika studier har ännu ej kommit ut avseende detta.

Skärmklipp 2019-04-09 21.02.54

De protokoll man oftast använder sig av ser oftast ut enligt ovanstående tabell taget från DePhillipo et al.(4) BFR kan användas i rehabiliteringen egentligen hela vägen fram tills fokus skiftar till mer kraft/explosivt fokus.

Risken för komplikationer i samband med BFR har i studier visat sig vara väldigt låg och man har sett siffror kring 0,4–0,8% som råkar ut för komplikationer. Dessa risker uppkommer oftast när man ej följer rekommendationer vid användning. (4)

Generellt är de kontraindikationer som brukar nämnas nedanstående:

 • Hjärtsjukdom.
 • Diabetes typ 1 eller typ 2.
 • Graviditet
 • Nuvarande cancersjukdom under behandling eller nyligen avslutad behandling för detta.
 • Obehandlat högt blodtryck.
 • Kliniskt misstänkt djup ventrombos(5)

Sammanfattningsvis kan man säga att BFR är en behandlingsmetod som kan visa sig vara en betydande del av framtida rehabilitering och kan vara ett adekvat tillägg under en rehabilitering för att uppnå adekvata styrkenivåer så snabbt som möjligt. Behandlingsmetoden är fortfarande ej vanligt förekommande men den vetenskapliga evidensen visar starka resultat som bör innebära att användningen ökar framöver.

Referenser:

 1. Hughes L, Paton B, Rosenblatt B, Gissane C, Patterson SD, Park G. Blood flow restriction training in clinical musculoskeletal rehabilitation : a systematic review and meta-analysis. 2017;1–11.
 2. Ohta H, Kurosawa H, Ikeda H, Iwase Y, Satou N, Nakaura S. Low-load resistance muscular training with moderate restriction of blood flow after anterior cruciate ligament reconstruction. Acta Orthop Scand. 2003;74(1):62–8.
 3. Hughes L, Rosenblatt B, Paton B, Patterson SD. Blood flow restriction training in rehabilitation following anterior cruciate ligament reconstructive surgery: A review. In: Techniques in Orthopaedics. 2018. p. 106–13.
 4. DePhillipo NN, Kennedy MI, Aman ZS, Bernhardson AS, O’Brien L, LaPrade RF. Blood Flow Restriction Therapy After Knee Surgery: Indications, Safety Considerations, and Postoperative Protocol. Arthrosc Tech [Internet]. 2018;7(10):e1037–43. Available from: https://doi.org/10.1016/j.eats.2018.06.010
 5. Bond CW, Hackney KJ, Brown SL, Noonan BC. Blood Flow Restriction Resistance Exercise as a Rehabilitation Modality Following Orthopaedic Surgery: A Review of Venous Thromboembolism Risk. J Orthop Sport Phys Ther. 2019;49(1):17–27.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: