Hoppa till innehåll

Diagnosticering vid ljumsksmärta

Du är en aktiv individ som antingen fått en akut smärta i området kring ljumsken eller har börjat utveckla en långvarig smärta över tid. Vad kan detta bero på? Vilka är de vanligaste diagnoserna? I följande inlägg ska jag försöka göra en sammanfattning kring området utifrån rådande evidens.

Ljumsksmärta är väldigt vanligt framförallt inom idrott och har historiskt sett varit ett område med dålig koncensus kring både hur man bäst diagnosticerar besvären men även kring terminologin av diagnoser. Detta har historiskt gjort att ett typ av problem har haft flertalet olika namn vilket skapat en stor förvirring, både hos patienter och kliniker.

Detta gjorde att man 2014 anordnade ett möte i Doha och samlade världens främsta experter inom området just för att förenkla detta och det man kom fram till kom ut i en artikel 2015.(1) Denna terminologi utökades sedan i en ny artikel 2018. (2)

Nedanstående terminologi utformades primärt för långvariga besvär men kan även användas vid akuta skador.

document-page-001

document-page-002
Ovanstående tabell översatt från Thorborg et al (2)

För att underlätta ytterligare visas nedan dessa ovanstående kategorier och dess anatomiska positioner där smärtan vanligviss upplevs.

bjsports-2015-june-49-12-768-f1.large

Bild hämtad från Thorborg et al(2)

Dessa kategorier är det som kliniskt bör användas vid framförallt långvariga ljumsksmärtor. Vanligen behöver man ej göra någon mer exakt anatomisk diagnosticering men i vissa fall kan det förekomma att man behöver kontrollera mer ingående. Detta gäller framförallt vid misstanke på höft-relaterade besvär där de kliniska tester som finns ofta är väldigt sensitiva men ej speciellt specifika. Detta innebär att dessa tester vanligen är positiva om det är höft-relaterat men att man ej kan vara mer specifik än så och därför behöver gå vidare med bilddiagnostik. Detta är dock inget man brukar börja med direkt utan man brukar prova en kortare period på allt mellan 6–12 veckor av konservativ rehabilitering och aktivitetsmodifiering och sedan gå vidare med bilddiagnostik om man ej får en adekvat positiv respons.

Referenser:

  1. Weir A, Brukner P, Delahunt E, Ekstrand J, Griffin D, Khan KM, et al. Doha agreement meeting on terminology and definitions in groin pain in athletes. Br J Sports Med. 2015;49(12):768–74.
  2. Thorborg K, Reiman MP, Weir DPTA, Kemp JL, Serner A, Mosler AB, et al. Clinical Examination, Diagnostic Imaging, and Testing of Athletes With Groin Pain: An Evidence-Based Approach to Effective Management. J Orthop Sport Phys Ther. 2018;48(4):239–49.

Kategorier

Höft

Etiketter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: